Deguskötsel:

Degu kräver inte så mycket utan är bra på att aktivera sig själv. Ändra gärna inredningen ofta då de uppskattar det. Sätt även in ett sandbad (fågel- eller chinchillasand) som de kan ”bada” i då alla degu gillar att hålla sig rena och fräscha.

 

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en bur inte understiga 0.3 m2(ca. 70 x 45 x 45 cm = minimistorlek) Buren ska vara placerad i normal rumstemperatur och fritt från drag och ej i direkt solljus. Som bottenmaterial kan du använda kattsand – eller fågelsand. Kutterspån fungerar inte eftersom degu gärna gräver på botten och spånet då förpassas ut ur buren. En vattenflaska samt en matskål som är vid och tung bör användas. Vattnet ska bytas dagligen. Vidare tycker degu om att ha olika avsatser i buren att sitta eller ligga på samt gärna ett hus som inte nödvändigtvis behöver stå på botten utan som kan hänga lite högre i buren.
När du köpt dina degu låt dom få vara ifred det  första dygnet så att de kan göra sig hemmastadda , därefter kan du försiktigt börja att bekanta dig med dom, använd gärna ett lämpligt degugodis för att locka med. Efter något dygn kan du klappa djuret.När det väl börjar känna sig hemma låt den vara med så mycket som möjligt och bli en riktig familjemedlem. Lyft dock aldrig en degu i svansen om den känner sig jagad, som försvar släpper den då en del av svansen och bara benbiten hänger
kvar. Denna läker själv efter ett tag men svansen växer inte ut igen.


Symptom som slöhet, lös spillning, rinnande eller variga ögon, onormal törst eller dålig aptit, nysningar, flytningar från nosen kan tyda på att degun är sjukt och att den kräver omedelbar och sakkunnig vård. Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede så är det mindre risk att sjukdomen förvärras.
Alla tillbehör samt bur går att köpa hos oss.