Hamsterskötsel:

Hamstern blir könsmogen vid 4-8 veckors ålder och hamsterhonan kan paras vid ca. 3 mån. ålder och är dräktig i 15-20 dygn. Ungarna föds nakna och blinda.

 

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en bur för guldhamster  inte understiga 0.12 m2 (ca. 50 x 25 x 25 cm = minimistorlek. En bur för dvärghamster bör inter understiga 0.09 m2 (ca. 25 x 40 x 20 = minimistorlek. Vid grupphållning bör ytan vara 0.045 m2/djur. Gallermellanrummet för dvärghamster får ej överstiga 7mm och 11 mm till guldhamstern.
Buren ska vara placerad i normal rumstemperatur och fritt från drag och ej i direkt solljus.
Som bottenmaterial kan du använda kutterspån. OBS! Tidningspapper är som bottenmaterial är direkt olämpligt  då trycksvärtan är giftig. I buren ska även finnas hjul, lekrör eller liknande och ett hus i vilket man placerar
hamstervadd som måste vara smältbar för magen.  För att undvika tristess och för att ge ditt djur tillräcklig stimulans bör burinredningen regelbundet varieras.
Det går även att få en hamster till att använda toalett och som underlag i toaletten använder man hamstersand. Buren ska städas och burbotten skuras en gång i veckan. En vattenflaska samt en matskål som är vid och tung bör användas. Vattnet ska bytas dagligen och en saltsten samt en mineralsten ska alltid finnas i buren.


Långhåriga hamstrar ska borstas regelbundet med en borste, kam eller karda.


När du köpt hamstern låt den få vara ifred det  första dygnet så att den kan göra sig hemmastadd , därefter kan du försiktigt börja att bekanta dig med det, använd gärna ett lämpligt hamstergodis för att locka med. Efter något dygn kan du klappa djuret, helst genom att ha den i knät sittande på golvet. Hamsterungar kan vara väldigt livliga men blir snart tama om du hanterar den dagligen. När den väl börjar känna sig hemma låt den vara med så mycket som möjligt och bli en riktig familjemedlem.
Tänk på att när du lyfter en hamster ska du alltid hålla en hand runt kroppen och den andra under rumpan. Bär inte runt på djuret i onödan då det är risk att du kan tappa det och hamstern kan skadas allvarligt.
Symptom som slöhet, lös spillning, rinnande eller variga ögon, onormal törst eller dålig aptit, nysningar, flytningar från nosen kan tyda på att hamstern är sjuk och att den kräver omedelbar och sakkunnig vård. Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede så är det mindre risk att sjukdomen förvärras.
Alla tillbehör samt bur går att köpa hos oss.