Kaninskötsel:

Kaninen blir könsmogen vid 3-6 månader. Honan paras tidigast vid 5 månaders ålder och hon är dräktig i ca. 30 dygn. Det är viktigt att man inte rör kaninungarna hon har fått, förrän honan själv tillåter det, dvs. när hon inte ligger på dem längre. I annat fall kan hon se det som ett hot och döda ungarna eller äta upp dem. Ungarna föds nakna och blinda.

 

Text: Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en bur inte understiga 0.5m2 (ca. 100 x 50 x 50 cm). Buren ska vara placerad i normal rumstemperatur och fritt från drag.
Som bottenmaterial kan du använda kutterspån. OBS! Tidningspapper är som bottenmaterial är direkt olämpligt  då trycksvärtan är giftig.
Eftersom kaniner är renliga djur, så uträttar de oftast sina behov på en och samma plats i buren. Därför kan man lägga dit biopellets som har en ortroligt bra uppsugningsförmåga eller införskaffa en hörntoalett. Buren ska städas och burbotten skuras en gång i veckan. En vattenflaska samt en matskål som är vid och tung bör användas. Vattnet ska bytas dagligen och en saltsten samt en mineralsten ska alltid finnas i buren.
Klorna bör klippas en gång i månaden med en liten klosax. Är du osäker på hur du ska klippa, tag kontakt med oss så hjälper vi gärna till. OBS! ring för tidsbeställning.
Långhåriga kaniner ska borstas regelbundet med en borste, kam eller karda.
När du köpt kaninen låt den få vara ifred det  första dygnet så att den kan göra sig hemmastadd , därefter kan du försiktigt börja att bekanta dig med det, använd gärna ett lämpligt kaningodis för att locka med. Efter något dygn kan du klappa djuret, helst genom att ha den i knät sittande på golvet.När det väl börjar känna sig hemma låt den vara med så mycket som möjligt och bli en riktig familjemedlem.
Tänk på att när du lyfter en kanin ska du alltid hålla en hand runt kroppen och den andra under rumpan. Bär inte runt på djuret i onödan då det är risk att du kan tappa det och kaninen kan skadas allvarligt.
Symptom som slöhet, lös spillning, rinnande eller variga ögon, onormal törst eller dålig aptit, nysningar, flytningar från nosen kan tyda på att kaninen är sjuk och att den kräver omedelbar och sakkunnig vård. Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede så är det mindre risk att sjukdomen förvärras.
Alla tillbehör samt bur går att köpa hos oss.