Marsvinsskötsel:

Marsvinshonan blir könsmogen vid 4-5 veckors ålder, hanen vid 8-10 veckor. En marsvinshona paras tidigast vid 5 månaders ålder (dock ej senare än den är 1 år då skelettet hinner stelna och marsvinet riskerar att dö vid en födsel).  Honan är dräktig i 65-72 dygn och ungarna föds seende med päls och är ganska självständiga redan från början. Liknar små minimarsvin och är jättesöta. Till skillnad från kanin kan man röra marsvinsungarna  redan som nyfödda. OBS! Vill man inte ha nya marsvins-barn snart igen, separera hanen från honan redan innan födseln.

 

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en bur inte understiga 0.3 m2(ca. 70 x 45 x 45 cm = minimistorlek) Buren ska vara placerad i normal rumstemperatur och fritt från drag och ej i direkt solljus.
Som bottenmaterial kan du använda kutterspån. OBS! Tidningspapper är som bottenmaterial är direkt olämpligt  då trycksvärtan är giftig. Eftersom marsvin är renliga djur, så uträttar de oftast sina behov på en och samma plats i buren. Därför kan man lägga dit biopellets som har en ortroligt bra uppsugningsförmåga eller införskaffa en hörntoalett. Buren ska städas och burbotten skuras en gång i veckan. En vattenflaska samt en matskål som är vid och tung bör användas. Vattnet ska bytas dagligen och en saltsten samt en mineralsten ska alltid finnas i buren.


Klorna bör klippas en gång i månaden med en liten klosax. Är du osäker på hur du ska klippa, tag kontakt med oss så hjälper vi gärna till. OBS! ring för tidsbeställning. Långhåriga marsvin ska borstas regelbundet med en borste, kam eller karda.


När du köpt marsvinet låt den få vara ifred det  första dygnet så att den kan göra sig hemmastadd , därefter kan du försiktigt börja att bekanta dig med det, använd gärna ett lämpligt marsvinsgodis för att locka med. Efter något dygn kan du klappa djuret, helst genom att ha den i knät sittande på golvet.När det väl börjar känna sig hemma låt den vara med så mycket som möjligt och bli en riktig familjemedlem.
Tänk på att när du lyfter ett marsvin ska du alltid hålla en hand runt kroppen och den andra under rumpan. Bär inte runt på djuret i onödan då det är risk att du kan tappa det och marsvinet kan skadas allvarligt.


Symptom som slöhet, lös spillning, rinnande eller variga ögon, onormal törst eller dålig aptit, nysningar, flytningar från nosen kan tyda på att marsvinet är sjukt och att den kräver omedelbar och sakkunnig vård. Rådfråga alltid
veterinär i ett tidigt skede så är det mindre risk att sjukdomen förvärras.
Alla tillbehör samt bur går att köpa hos oss.